Groepsdruk in de praktijk

by | 11 november 2017 | Ongeschreven regels, Online samenwerken, Teaminterventies

Groepsdruk lijkt een theoretisch begrip. Toch blijk je er in de dagelijkse praktijk mee te maken te hebben. Neem bijvoorbeeld de groepsapps.

Ping!

Oh nee he, niet weer.. Het is zaterdagmorgen 7 uur en de eerste appjes vliegen me om de oren.

Daarna volgen er nog meer. Allemaal met dezelfde inhoud: gefeliciteerd!!

De terreur van de groepsapp

Ik voel druk om ook een ‘gefeliciteerd’ de digitale lucht in te slingeren. Als ik het niet doe ben ik de enige die niet attent was. De hele groep weet het..

Ondanks dat weersta ik de druk.

Ping!

Weer een gefeliciteerd aan jarige Marieke in de appgroep.

De druk is er weer. In volle sterkte.

Straks ben ik de enige aso die haar niet gefeliciteerd heeft.

Groepsdruk

Groepsdruk via whatsapp is misschien wel sterker dan groepsdruk in een ‘live’ setting. Je ziet elkaar niet, dus je weet ook niet hoe jouw gedrag geïnterpreteerd wordt. De neiging om veilig gedrag te laten zien wordt daarmee nog sterker.

Het lastige van groepsdruk is dit: Je kunt het als groepslid alléen goed doen als je toegeeft aan de druk.

Ongeschreven regels

Ik rebelleer in dit geval. Door niet mee te doen. De ongeschreven regel van deze groep dicteert dat je attent hoort te zijn bij verjaardagen. De groep kan mij wegzetten als ‘niet attent’.

Rebelleren kan op verschillende manieren. Ik kies de makkelijkste manier: ik doe gewoon niet mee, ik stuur de jarige individueel een berichtje. Daarmee los ik het voor mezelf op.

Maar ik los er niks mee op voor de groep. De volgende verjaardag ontploft de groepsapp opnieuw.

Dapper rebelleren

De meest dappere manier om te rebelleren is deze: Ik laat de groep weten dat ik vind dat felicitaties individueel gestuurd moeten worden, omdat anders de appgroep explodeert en je bovendien de andere groepsleden onnodige druk oplegt.

Grote kans dat er groepsleden zijn die het met me eens zijn. Andere groepsleden zullen me een zeikerd vinden. Want waar gaat het nou eigenlijk over?

Ik zeg ‘choose your battles’.

Deze battle laat ik aan me voorbij gaan. Ik zet de groep op ‘dempen voor 8 uur’ en ga verder van mijn zaterdag genieten

Ik neem me voor om bij echt belangrijke battles dapper te rebelleren.

Makkelijker gezegd dan gedaan….

Wil je meer weten over groepsdruk, ongeschreven regels of dapper rebelleren? Kijk dan eens bij onze programma’s.

Slimme interventies

Wil je meer slimme teaminterventies leren?
In onze driedaagse training ‘luie teamcoaching met grote impact’
leer je hoe je met minder energie teams naar grote hoogtes coacht.

De kunst van nee zeggen: Lessen uit mislukte teamcoaching

Een zeer leerzame ervaring uit onze carrière: We namen een opdracht aan voor teamcoaching in een onderwijsinstelling. Ondanks ons initiële enthousiasme, bleek de opdracht problematisch omdat we verschillende waarschuwingssignalen tijdens de contractfase over het hoofd zagen. De belangrijkste les die we hieruit trokken, is dat we als consultants altijd bereid moeten zijn een opdracht te weigeren als de voorwaarden voor succes niet aanwezig zijn. We beschrijven vijf ‘alarmbellen’ die we negeerden en hoe dit leidde tot een onbevredigend resultaat. We leerden het belang van scherp contracteren en het serieus nemen van waarschuwingssignalen.

Teamcoaching zonder drijfverentests

Bij onze teamcoaching gebruiken wij geen drijfverentests. Dit komt omdat dergelijke tests niet altijd inzicht geven in de samenwerking en interactie binnen een team. Wij geloven dat de groep sterker is dan het individu en richten ons op de teamdynamiek. Teams conformeren zich aan de geschreven en ongeschreven regels van het team, en duurzame verandering ontstaat door de interactie te coachen in plaats van individuen. Het doel is dat teams zelf verantwoordelijkheid nemen voor feedback en aanspreken, waardoor de verandering voortduurt ook als de coach weg is. Door respectvol terug te leggen wat bij de organisatie, leidinggevende of team hoort, kunnen wij het meest betekenen voor een team.

Kleine stappen met grootse effecten

Tijdens een training voor interne teamcoaches oefenen deelnemers met luie teaminterventies en het geven van scherpe feedback. Ze kiezen een focuspunt en vertalen dit naar concrete stappen. Dit proces helpt bij het tonen van lef, het geven van gerichte feedback, en het creëren van succeservaringen door kleine, haalbare stappen. Zo blijft verandering leuk en makkelijk, wat zorgt voor blijvende resultaten.

Niet poepen op het schoolplein

Tijdens een schooloverleg ontstaat een discussie over miscommunicatie en verantwoordelijkheid. Martin confronteert de directeur met het gebrek aan actie tegen collega’s die zich niet aan afspraken houden. Tessa neemt zijn feedback serieus en belooft actie te ondernemen.

Teamcoaching is niet altijd zonder gevolgen

  Ik heb een overleg met onze opdrachtgever, het clusterhoofd, en de leidinggevenden van de afdeling die wij begeleiden bij een urgente verandering.  “Wij hebben ook nog wel een puntje van orde dat we willen inbrengen...” zegt één van de leidinggevenden. Zo klein...