TEAMCOACHING EN ORGANISATIEONTWIKKELING

“Waarom ik zo graag met jullie werk?

Omdat jullie in staat zijn om lucht te scheppen in complexe samenwerkingsrelaties. Jullie zijn in staat om zonder oordeel te objectiveren wat er in communicatie gebeurt. Dit maakt het voor alle betrokkenen veilig om te kunnen zien welke rol zij in de samenwerking hebben, er op te reflecteren en nieuw gedrag uit te proberen. Als leidinggevende voel ik mij veilig genoeg om lastige zaken bespreekbaar te kunnen maken. Als gevolg van jullie interventies zie, voel en hoor ik kleine wondertjes gebeuren.”

Marieke van den Berg, Manager Behandel en Adviescentrum bij Amsta

Als je alvast een voorproefje wilt hebben van onze visie op teamcoaching, lees dan even dit artikel.

Iets met ‘zo sterk als haar zwakste schakel’. En tóch kijken wij liever eerst naar de ketting.
Met onze beproefde methodiek en unieke aanpak helpen we jullie om je onderlinge samenwerking te versterken. Niet zomaar, niet omdat het fijn is. Maar omdat jullie het beste uit jezelf willen halen. Het beste uit de groep. En daarmee het beste resultaat voor jullie klanten willen behalen.
Er is geen klant, geen probleem, geen klus hetzelfde. Dus een standaard programma kunnen we er niet van maken. Wel kunnen we vertellen hoe we zo’n project in grote lijnen aanpakken.

De groep als uitgangspunt

We hebben een diametraal tegengestelde werkwijze dan de meeste andere coaches. In alles wat we doen nemen we de groep als geheel als uitgangspunt – niet het individu. Omdat we geloven dat échte verandering, verandering die ook blijft, alleen in de onderlinge dynamiek kan plaatsvinden. Dat betekent dat we eerst helpen meer urgentie te creëren in het team. En van het probleem van enkelen, het probleem van velen helpen maken. We creëren groepsdruk. De juiste dan. Het is de kwaliteit van de interactie die teams kan bouwen en breken.

Groepsgedrag en cultuur

We zijn gefascineerd door groepsgedrag, al jarenlang. We observeren het, we doorbreken het en helpen het versterken waar nodig. Samen gaan we op zoek naar de onderstroom, naar de ongeschreven regels binnen een team. Naar zaken die niet uitgesproken worden, maar wel uitgesproken aanwezig zijn. En dus: overal effect op hebben. Keer op keer weer.

Ongeschreven regels

We gaan samen met jullie op zoek naar de ongeschreven regels binnen jullie samenwerking. Als we die eenmaal hebben, zijn we al een heel eind.
Wil je daar doorheen breken, dan heb je niet zoveel aan zachte heelmeesters. Vandaar dat het bij ons nogal eens schuurt, en dat gaan we ook niet uit de weg. Soms roepen we het zelfs op. We nemen geen blad voor de mond, en benoemen alles. Als het ongemakkelijk wordt, zit je vaak heel dicht bij de oplossing namelijk. Omdat we allebei ervaren psychologen zijn, zorgen we natuurlijk wel altijd voor een veilig klimaat. Alles met warmte en liefde- bloed aan de muur hebben we nog niet meegemaakt.

We wisselen praktische, nuchtere werkvormen af met diepgang. Het kunnen kleine interventies zijn, met een verrassend grote impact. Of revolutionaire sessies die laten zien dat een paar graden bijsturing al klein genoeg is. Zolang het maar ráákt. En werkt.

Als de hardnekkig vastgeroeste patronen zijn blootgelegd en iedereen er zich bewust van is, pakken we ook dóór. Immers: verandering is mooi, verbetering ook, maar het moet wel blijvend zijn. Daarom maken we een onderhoudsplan samen met het team, zodat we (en jullie) er zeker van zijn dat de winst ook na ons vertrek beklijft – dat het resultaat dag in, dag uit zichtbaar blijft. En zelfs: toeneemt.

Onze aanpak is recht voor z’n raap, vindingrijk en resultaatgericht. Daar kunnen deze mensen en bedrijven inmiddels al over meepraten. Maar: geen bedrijf, geen team, geen klus is ooit hetzelfde. Dus voordat we aan de slag gaan, maken we een op maat gemaakt plan.

Als je alvast een voorproefje wilt hebben van onze visie op teamcoaching (aanrader!), lees dan even dit artikel.

Ook de kracht van je groep laten ontgrendelen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn er voor je. En voor je team.

“Ik ben een groot voorstander van jullie teamcoaching en trainingen doorspekt met humor en goede terugkoppeling. Bij Kindergarden werken we heel graag samen met jullie.” Jolanda Leeman

 

“Ik vond dit traject in alle opzichten geslaagd. Alle vooraf gestelde doelen zijn behaald, soms op heel creatieve manieren vanwege de digitale vorm waarin Annemiek alles op stel en sprong moest gieten. De teamcoaching heeft ertoe geleid dat we met het team een concreter beeld hebben waar we met zijn allen voor aan het werk zijn (kernopdracht), wat ons bindt met elkaar en wat we ervoor nodig hebben om dit ook zo uit te blijven voeren. We hebben handvatten gekregen om op een constructieve manier met elkaar in gesprek te zijn, iedereen hierin een kans te geven. Dit heeft ertoe geleid dat er meer begrip is voor elkaars standpunt en hier ook meer ruimte voor is.” Suzanne Verbarendse, regio coördinator, Ipse Maatwerk

 

“Mijn team zat in een wat negatieve vibe en door de teamcoaching van Leonie kwam er ruimte om dit bespreekbaar te maken en werd de olifant in de kamer wat meer zichtbaar. Ook al was het maar 1 middag, het had een positief gevolg op onze teamontwikkeling, er zijn ook afspraken gemaakt gericht op de toekomst en de feedback hierop, op de stroperigheid van het maken van afspraken, was behulpzaam. Ik kan de teamcoaching van Firijn daarom van harte aanbevelen!”
Jacqueline, leidinggevende hoger onderwijs

 

“Tot nu toe de beste teamcoaching die ik gehad heb. Ik verwachtte er bij de start niet veel van. Het heeft ons gebracht dat er werkelijk tools zijn die ook blijvend werkzaam zijn binnen het team, rond besluitvorming en feedback geven.” Monique Russchenberg, WMO Maatwerk

 

“Ondersteunend, Opbouwend en Vriendelijk Kritisch Confronterend! Gedurende een langere periode heeft Annemiek ons MT begeleid in onze groei en ontwikkeling. Op een voor ons passende manier hebben we met een kritische blik onze Ongeschreven Regels en onze cultuur kunnen verkennen. We wilden veel scherper op de snede met elkaar in gesprek kunnen gaan en daar hebben we mooie en essentiële stappen in gezet.” Martijn de Kremer, Directeur Marente Berkhout.

 

“Ik had niets verwacht maar veel gekregen” Charlotte van der Zwan, Marente

 

“Heel erg bedankt voor jullie inzet ons als team te laten groeien! Het heeft ons gebracht dat we prettiger en meer doelgericht met elkaar samenwerken. Teamlid van één van de clusters van Esdégé Reigersdaal.

“Ik voel me als administratief medewerker nog meer opgenomen in het team. Ook de communicatie is beter geworden. Bedankt dat we van jullie expertise gebruik hebben mogen maken!” Marycke Wiedijk, Esdégé Reigersdaal

“Inmiddels is de teamcoaching ruim een half jaar geleden afgerond. Het team is naar mijn idee meer gefocust op het welbevinden van teamgenoten, niet alleen na incidenten. Het is meer proactief in plaats van reactief.” Teamlid van een crisisopvang locatie in de zorg