Ongeschreven regels

         

Ongeschreven regels. Iedereen kent ze, iedereen gebruikt ze, maar niet iedereen benoemt ze. Terwijl ze veel effect hebben op de samenwerking en de resultaten van een team. Dit boek en het spel helpen je om de ongeschreven regels in je team en organisatie te herkennen én te veranderen waar dat nodig is.

De tips zijn niet alleen voor leidinggevenden en teamcoaches maar ook voor teamleden zelf zeer bruikbaar. Dat maakt het spel en boek heel bruikbaar boek voor zelfsturende teams.

“De kwaliteit van de samenwerking, zowel horizontaal als verticaal, wordt steeds belangrijker voor het succes van organisaties. De auteurs laten zien hoe bepaalde interactie patronen mensen gevangen kunnen houden in een negatieve dynamiek. Inzichten van groot belang! En meer dan dat, de auteurs geven concreet en praktisch aan wat je er aan kunt doen. Aldus leest de tekst als een ijzersterke combinatie van diepgang EN praktische toepassing. Een zeldzaam nuttig boek.”

Prof. dr. Willem Mastenbroek, hoofdredacteur ManagementSite.nl

 

Recensie van Jantine van der Ploeg

Iedereen kent ze wel. Thema’s die steeds weer terugkeren op de agenda. Wat je ook doet, het lukt je niet om het echt te veranderen. Met Ongeschreven regels krijg je handvatten om het anders en effectief aan te pakken.

De eenvoudige modellen in Ongeschreven regels zijn zeer veelzeggend. Dat maakt ook dat ik vind dat Annemieke Figee en Leonie van Rijn hun belofte, complexe zaken simpel maken, waarmaken. Een aanrader.

​Het spel der ongeschreven regels

Werkvormen Spel          

Dit teamspel gebruik je om patronen in de samenwerking scherp te krijgen, bespreekbaar te maken en te veranderen. Bij het spel kun je ook 10 extra, speelse werkvormen aanschaffen via deze site.

Patronen in de samenwerking zie je terug in ongeschreven regels.

Sommige ongeschreven regels zijn heel waardevol voor een team en andere zijn onwenselijk omdat ze de prestaties van het team in de weg staan. Door met elkaar in gesprek te gaan over de ongeschreven regels zet je een eerste stap richting verandering. In het boek ‘Ongeschreven regels’ krijg je praktische handvatten om de noodzakelijke vervolgstappen te zetten of te begeleiden.

Dit teamspel helpt om…
– spannende zaken op een luchtige manier bespreekbaar te maken
– van het probleem van enkelen het probleem van velen te maken
– de urgentie om bepaalde patronen te versterken of te veranderen te vergroten
– elkaar in de dagelijkse praktijk scherp te houden op de ongeschreven regels

Voorbeelden ongeschreven regels
– Je moet hier wel tegen een geintje kunnen.
– Wij roepen niet zomaar iets. Wij denken eerst goed na.
– Feedback levert bij ons vaak gedoe op.
– Drukte vinden wij een goed excuus om afspraken niet na te komen.

Het spel bevat 55 kaarten. Op de voorzijde van de kaarten staan ongeschreven regels. Elke ongeschreven regel past bij één of meer van de vier teamculturen uit het team cultuurmodel. De bijbehorende teamculturen vind je op de achterzijde.

In ons nieuwe spel (2021) vind je bovendien een reflectievraag op de achterzijde bij elke ongeschreven regel, zodat je gemakkelijker verdieping kunt aanbrengen in het gesprek over de ongeschreven regels.

Met het boek en het spel samen heb je een schat aan tools en tips in handen om een verandering of verbetering te helpen realiseren.

 

Corrie Pasman (teamcoach) over het spel

Mijn collega en ik hebben met veel plezier het spel der ongeschreven regels gebruikt en we staan versteld wat dit spel het team en ons opgeleverd heeft. We hebben het spel gebruikt als een onderdeel van ons onderzoek naar de kwaliteit van de samenwerking van een schoolteam. Eerst hebben we een TeamKracht scan afgenomen. Deze scan is een kwantitatief onderzoek naar de kansrijke ontwikkelpunten voor teameffectiviteit. Daarna hebben we tijdens een teamsessie een kwalitatief verdiepend onderzoek gedaan. In dit deel van het onderzoek hebben we het spel der ongeschreven regels gebruikt.Heel wat onderwater aspecten kwamen aan de oppervlakte, veel oud zeer werd uitgesproken en de opbrengsten van het spel gaven het team handvatten om de eerste afspraken te kunnen maken voor concrete stappen voor de verbetering de teameffectiviteit. We zijn van plan om het spel meer te gaan gebruiken.

Werkvormen bij het spel bestellen

Bij het spel der ongeschreven regels kun je 10 speelse werkvormen bestellen. Klik op de afbeelding voor meer informatie.