Over Firijn

Spring snel naar:

OVER ONZE WERKWIJZE
OVER ONZE METHODIEK
OVER ONZE KLANTEN
OVER LEONIE
OVER ANNEMIEKE
OVER LEONIE & ANNEMIEKE

OVER ONZE WERKWIJZE

Firijn ontgrendelt de kracht van groepen.

Er zit zoveel meer in een soepel werkend team. Meer plezier, meer inzet, meer commitment, meer snelheid en vooral: meer resultaat. In omzet, in klanttevredenheid, in prestaties, in efficiency, in kwaliteit. Om dat er uit te halen, moet je soms wél stevig ingrijpen. En dan heb je aan ons een goeie.
We hebben een behoorlijk afwijkende werkwijze van de meeste andere coaches.

In alles wat we doen nemen we de groep als geheel als uitgangspunt – niet het individu. Omdat we geloven dat échte verandering, verandering die blijft, alleen in de onderlinge dynamiek kan plaatsvinden. Het is de interactie die teams kan bouwen en breken.

We zijn gefascineerd door dat groepsgedrag, al jarenlang. We observeren het, we doorbreken het en helpen het versterken waar nodig. Samen gaan we op zoek naar de onderstroom, naar de ongeschreven regels binnen een team. En dus: overal effect op hebben. Naar zaken die niet uitgesproken worden, maar wel uitgesproken aanwezig zijn. Keer op keer weer.

Wil je daar doorheen breken, dan heb je niet zoveel aan zachte heelmeesters. Vandaar dat het bij ons nogal eens schuurt, en dat gaan we ook niet uit de weg. Soms roepen we het zelfs op. We nemen geen blad voor de mond, en benoemen alles. Als het ongemakkelijk wordt, zit je vaak heel dicht bij de oplossing namelijk. Omdat we allebei ervaren psychologen zijn, zorgen we natuurlijk wel altijd voor een veilig klimaat. Alles met warmte en liefde – bloed aan de muur hebben we nog niet meegemaakt.

We wisselen praktische, nuchtere werkvormen af met diepgang. Het kunnen kleine interventies zijn, met een verrassend grote impact. Of revolutionaire sessies die laten zien dat een paar graden bijsturing al klein genoeg is. Zolang het maar ráákt. En werkt.

Als de hardnekkig vastgeroeste patronen zijn blootgelegd en iedereen er zich bewust van is, pakken we ook dóór. Immers: verandering is mooi, verbetering ook, maar het moet wel blijvend zijn. Daarom maken we een onderhoudsplan samen met het team, zodat we (en jullie) er zeker van zijn dat de winst ook na ons vertrek beklijft – dat het resultaat dag in, dag uit zichtbaar blijft. En  zelfs: toeneemt.
Geen bedrijf, geen team, geen klus is ooit hetzelfde. Dus voordat we aan de slag gaan, maken we een op maat gemaakt plan. Dat dat voor velen al werkte, lees je hier.
Ook de kracht van je groep laten ontgrendelen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn er voor je. En voor je team.

OVER ONZE METHODIEK

In 6 stappen naar blijvende verandering.

Om gedrag in organisaties blijvend te veranderen zijn – in onze visie- zes stappen nodig. Wij zijn er vooral om organisaties en hun teams te helpen om deze stappen succesvol met elkaar te doorlopen. In ons boek ‘Ongeschreven Regels’ gaan we nog véél dieper in op deze stappen. We beschrijven ze nóg uitgebreider. En geven praktische tips om elke stap succesvol af te ronden. Oh ja, ook handig: onze visie op teamcoaching.

OVER ONZE KLANTEN

Firijn heeft iets met zorg, ziekenhuizen onderwijs en maatschappelijk nut.

We hebben ook gewerkt voor klanten waarmee we afspraken dat we er niks over zeggen. Sommige successen worden in stilte gevierd. Tegelijkertijd hebben we ook veel klanten die ons maar wát graag in de schijnwerpers zetten – een selectie daarvan vind je eventueel hier. Wat onmiddellijk opvalt: we worden veel gevraagd in de segmenten zorg (steeds meer ziekenhuizen ook, vinden we leuk!), en onderwijs. Of in elk geval: organisaties die een maatschappelijk nut dienen. Niet dat we ons daar nu zo specifiek op richten, integendeel. Het ontstaat gewoon zo, het gaat zoals het gaat. Maar: laat je daardoor niet afschrikken. Een team is een team. Overal. Dus we zetten net zo lief onze tanden in een beursgenoteerde corporate, of een ‘techy’ start-up die nog helemaal moet groeien in groepsgedrag.

Ben je geïnteresseerd geraakt? Mooi. Daar was het ons om te doen. Als je dan ook nog ‘iets met ons wilt, hebben we allebei ons zin. Aarzel in dat geval niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn er voor je. En voor je team.

OVER LEONIE

Annemieke over Leonie.
“Léonie beheerst de kracht om alleen al met haar aanwezigheid groepen in beweging te krijgen. Je voelt bij haar dat het oké is, dat je mag blunderen, dat spannende onderwerpen ineens niet meer zo spannend zijn. Een ander zou het holding space noemen, maar van die term krijg ik persoonlijk een beetje jeuk.
Ze kan lange tijd in stilte aanwezig zijn om ineens met een ogenschijnlijk simpele vraag of een foute grap voor reuring te zorgen. Goede reuring. Altijd met oog voor de context waarbinnen mensen werken. En met hun resultaten in het vizier.
Ze houdt mensen scherp maar zorgt er ook voor dat ze met mildheid naar hun eigen gedrag kunnen kijken. Dat doet ze ook voor mij als soms wat stuiterige, ongeduldige en overambitieuze businesspartner. Met Léonie naast me is mijn werk nog leuker en lichter en kan ik het beste uit mezelf halen”

Nu al verkocht? Zeker weten dat je Leonie over Annemiek niet ook nog even wilt lezen? Nee? Dan moet je het zelf weten. Maar: aarzel in elk geval niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn er voor je. En voor je team.

OVER ANNEMIEKE

Leonie over Annemieke.
“Annemieke ziet scherp wat teams of organisaties nodig hebben. Ze heeft de kracht om teams wakker te schudden. Om ze een spiegel voor te houden en stevig te confronteren met hun eigen patronen.
Daarbij is ze vasthoudend en creatief, met de resultaten voor ogen. Tegelijkertijd is ze compassievol naar de mensen. Ze biedt ruimte voor alle emoties. Maar laat zich er niet door in de luren leggen. Ergens mee wegkomen is bij Annemieke niet eenvoudig. Ze grijpt je bij je lurven. Is ze dan een strenge tante? Ja dat ook, maar dan een met een flinke dosis humor en een heel groot hart.
Door met Annemieke samen te werken ben ik tot meer in staat dan ik zelf voor mogelijk had gehouden. Ze laat me net dat extra stapje zetten wat nodig is om tot mooie resultaten te komen”.
Nu al om? Zeker weten? Had je Annemiek over Leonie ook al gelezen? Nee? Dan moet je het zelf weten. Maar: aarzel in elk geval niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn er voor je. En voor je team.

OVER LEONIE & ANNEMIEKE

Hoe twee tegenpolen tóch uitgroeiden tot een match made in heaven. Voor henzelf. En ook voor jou.

Als je alles over teams weet, en veel met teams werkt, is het handig als je zelf ook een beetje een team bent. Bij ons zit dat wel goed: we blijken een top team te zijn dat elkaar naadloos aanvult. We laten elkaar groeien, kunnen bij elkaar janken én tegen elkaar zeggen waar het op staat.
Firijn is eigenlijk al ‘anno 2012’, toen we elkaar ontmoetten. Je kan dat wijten aan toeval, maar wij spreken liever van “iets valt je toe”. Het moest zo zijn. Allebei uit een totaal andere houtsoort gesneden, bleken we eigenlijk heel complementair te zijn. Wat ons bond, was het verleden: we zijn allebei psycholoog – van huis uit. Wat ons vérbond, was de toekomst. We droomden allebei van een goedlopende zaak, gefundeerd op waar we goed in zijn en wat we leuk vinden om te doen. Waar we graag ons bed voor uitkomen: complexe teamzaken simpel maken. Niet zo raar dus, dat we elkaar tegen het lijf liepen bij (uitgerekend!) een business-coach.

Twee jaar later al,  besloten we samen een boek te gaan schrijven. Ga daar maar aan staan, in een verse relatie. Je begint met het doden van elkaar’s darlings- als je dat aankunt, ligt er een stevig fundament. En: er lag ook een boek. Opeens. In 2015. ‘Groepsdruk’, en je kunt het eventueel hier bestellen als je wilt. Daarbij bleef het niet. We werden uitgenodigd om te spreken op congressen, gingen artikelen schrijven en raakten steeds meer op elkaar ingespeeld.
Tijdens een yogaretraite bedachten we in 4 halve dagen ‘Het Spel Der Ongeschreven Regels’. Daarmee schreven we geschiedenis waarop we een toekomst konden bouwen – de ene opdracht na de andere werd ons gegund. Dus: nóg een boek. Over ‘Ongeschreven Regels’, natuurlijk. Waarin we onze methodiek over teamcoaching met de wereld deelden (waarvan die wereld dankbaar gebruik maakte).

Nog meer opdrachten volgden, en sinds 1 januari 2018 werken we officieel samen onder de naam ‘Firijn’ (die nog weleens verward wordt met ‘vilein’, wat we best vinden kloppen).

Omdat wij als geen ander weten dat een team alleen maar sterker wordt door andere en onverwachte expertise, vullen we onszelf waar nodig en gewenst aan met vogels van heel diverse pluimage. Helden vinden we dat, die stuk voor stuk uitblinken in hun vak. Van Yoga tot Toneel & Theater en van Martial Arts tot Dans of Gamification. Of soms zelfs: van die échte Bedrijfskundige Nerds – vliegen we soms ook in. Allemaal net als wij: vakidioten.

De basis is en blijft echter altijd: Leonie & Annemieke. Twee resultaatgerichte specialisten op het gebied van menselijke interactie binnen organisaties. Wat ons betreft: hoe complexer, hoe leuker.

Als je nu denkt: “daar wil ik iets mee, met die twee”, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn er voor je. En voor je team.

Blogs

The only way is up

Onuitgesproken conflict in teams. IJzige stiltes. Hoe deal je daarmee zonder dat je het voor een team gaat oplossen? Twee luie interventies.

Pesten in een ander perspectief

“Maar ik bedoel het helemaal niet vervelend” zegt Katrien. “Het is gewoon een geintje.” Met haar innemende glimlach geloof ik haar meteen.Echt iets kwaads in de zin heeft ze niet.Alleen heeft ze ook geen idee hoe vilein haar opmerkingen zijn.Ze heeft geen idee van de...

Het spel der ongeschreven regels