Over Firijn

OVER ONS

Firijn ontgrendelt de kracht van groepen. 

Wij coachen teams naar succes en leiden professionals op door trainingen en opleidingen te geven op het gebied van teamcoaching. Oprichters van Firijn zijn Léonie en Annemieke. Wij hebben een kernteam van zeven senior teamcoaches. Daarnaast hebben we een flexibele schil waar we een beroep op kunnen doen. Recentelijk zijn we een samenwerkingsverband aangegaan met Ngenious. Ngenious is specialist op het gebied van systemische organisatietransitie én Lean / Agile performance verbetering. Als partner van het Toyota Management Institute halen ze hun kennis bij de bron van Lean en Agile, in Japan. Ieder zijn vak. Zo kunnen we nog completer zijn in onze dienstverlening!

Onze visie op teamontwikkeling

Er zit zoveel meer in een soepel werkend team. Meer plezier, meer inzet, meer commitment, meer snelheid en vooral: meer resultaat. In omzet, in klanttevredenheid, in prestaties, in efficiency, in kwaliteit. Om dat er uit te halen, moet je soms wél stevig ingrijpen. En dan heb je aan ons een goeie.
We hebben een behoorlijk afwijkende werkwijze van de meeste andere coaches.

In alles wat we doen nemen we de groep als geheel als uitgangspunt – niet het individu. Omdat we geloven dat échte verandering, verandering die blijft, alleen in de onderlinge dynamiek kan plaatsvinden. Het is de interactie die teams kan bouwen en breken.

We zijn gefascineerd door dat groepsgedrag, al jarenlang. We observeren het, we doorbreken het en helpen het versterken waar nodig. Samen gaan we op zoek naar de onderstroom, naar de ongeschreven regels binnen een team. En dus: overal effect op hebben. Naar zaken die niet uitgesproken worden, maar wel uitgesproken aanwezig zijn. Keer op keer weer.

Wil je daar doorheen breken, dan heb je niet zoveel aan zachte heelmeesters. Vandaar dat het bij ons nogal eens schuurt, en dat gaan we ook niet uit de weg. Soms roepen we het zelfs op. We nemen geen blad voor de mond, en benoemen alles. Als het ongemakkelijk wordt, zit je vaak heel dicht bij de oplossing namelijk. Omdat we allebei ervaren psychologen zijn, zorgen we natuurlijk wel altijd voor een veilig klimaat. Alles met warmte en liefde – bloed aan de muur hebben we nog niet meegemaakt.

We wisselen praktische, nuchtere werkvormen af met diepgang. Het kunnen kleine interventies zijn, met een verrassend grote impact. Of revolutionaire sessies die laten zien dat een paar graden bijsturing al klein genoeg is. Zolang het maar ráákt. En werkt.

Als de hardnekkig vastgeroeste patronen zijn blootgelegd en iedereen er zich bewust van is, pakken we ook dóór. Immers: verandering is mooi, verbetering ook, maar het moet wel blijvend zijn. Daarom maken we een onderhoudsplan samen met het team, zodat we (en jullie) er zeker van zijn dat de winst ook na ons vertrek beklijft – dat het resultaat dag in, dag uit zichtbaar blijft. En  zelfs: toeneemt.
Geen bedrijf, geen team, geen klus is ooit hetzelfde. Dus voordat we aan de slag gaan, maken we een op maat gemaakt plan. Dat dat voor velen al werkte, lees je hier.

Ook de kracht van je groep laten ontgrendelen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn er voor je. En voor je team.

Haat-liefde verhouding met groepen

Heb je moeite met deelname aan groepen, zelfs als teamcoach? Leer waarom deelname aan groepen spanning oproept en ontdek waardevolle inzichten om ermee om te gaan.

De kunst van nee zeggen: Lessen uit mislukte teamcoaching

Een zeer leerzame ervaring uit onze carrière: We namen een opdracht aan voor teamcoaching in een onderwijsinstelling. Ondanks ons initiële enthousiasme, bleek de opdracht problematisch omdat we verschillende waarschuwingssignalen tijdens de contractfase over het hoofd zagen. De belangrijkste les die we hieruit trokken, is dat we als consultants altijd bereid moeten zijn een opdracht te weigeren als de voorwaarden voor succes niet aanwezig zijn. We beschrijven vijf ‘alarmbellen’ die we negeerden en hoe dit leidde tot een onbevredigend resultaat. We leerden het belang van scherp contracteren en het serieus nemen van waarschuwingssignalen.

Teamcoaching zonder drijfverentests

Bij onze teamcoaching gebruiken wij geen drijfverentests. Dit komt omdat dergelijke tests niet altijd inzicht geven in de samenwerking en interactie binnen een team. Wij geloven dat de groep sterker is dan het individu en richten ons op de teamdynamiek. Teams conformeren zich aan de geschreven en ongeschreven regels van het team, en duurzame verandering ontstaat door de interactie te coachen in plaats van individuen. Het doel is dat teams zelf verantwoordelijkheid nemen voor feedback en aanspreken, waardoor de verandering voortduurt ook als de coach weg is. Door respectvol terug te leggen wat bij de organisatie, leidinggevende of team hoort, kunnen wij het meest betekenen voor een team.

Kleine stappen met grootse effecten

Tijdens een training voor interne teamcoaches oefenen deelnemers met luie teaminterventies en het geven van scherpe feedback. Ze kiezen een focuspunt en vertalen dit naar concrete stappen. Dit proces helpt bij het tonen van lef, het geven van gerichte feedback, en het creëren van succeservaringen door kleine, haalbare stappen. Zo blijft verandering leuk en makkelijk, wat zorgt voor blijvende resultaten.

Boosterdag voor teamcoaches

14 juni 2024