Samenwerken voor gevorderden

Hoe je van elke samenwerking een succes maakt

Op 13 december 2019 verscheen ons derde boek ‘Samenwerken voor gevorderden, hoe je van elke samenwerking een succes maakt. Wij schreven eerder ‘Groepsdruk’ en ‘Ongeschreven regels
Samenwerken kan tot fantastische energie en resultaten leiden. Je kunt er ook stevig op leeg lopen.

We schreven dit boek voor iedereen die met minder energie meer wil halen uit de samenwerking met collega’s. Voor iedereen die gelooft dat de samenwerking binnen zijn organisatie nog veel beter kan.

We zijn beide psycholoog en teamcoach met een onderscheidende visie op hoe je hardnekkige patronen in de samenwerking aanpakt.

 

In Samenwerken voor gevorderden geven we praktische tips om de samenwerking tussen jou en jouw collega’s duurzaam te versterken. We doen dit aan de hand van 20 herkenbare verhalen over samenwerken. Je leert hoe 1 + 1 echt 3 wordt, zodat jullie samen topprestaties leveren. Lees hier onze eerste recensie.

Wij geloven dat de groep altijd sterker is dan het individu. In dit boek krijg je daarom niet alleen meer zicht op jouw eigen rol in de samenwerking, maar ook op die van anderen. Hoe wend jij de kracht van het hele team aan, ook als je geen leidinggevende bent en dus niks kunt afdwingen?

Praktijksituaties zijn de leidraad in dit boek. Titels als “Help! Ik zit in een klaagteam”, “Roddelen? Vooral blijven doen.” en “Blijf eens van mijn stoelpoten af.” spreken tot de verbeelding. Aan de hand van deze praktijksituaties geven de auteurs tips hoe je de samenwerking positief kunt beïnvloeden. Een voorproefje van de basics voor een topsamenwerking vindt je hier.

Klik voor de Inhoudsopgave Samenwerken voor gevorderden

 

Over de auteurs

Annemieke Figee (r) en Léonie van Rijn (l) zijn beide psycholoog en teamcoach. Zij begeleiden organisaties op weg naar betere resultaten, door te werken aan succesvol samenwerkingsgedrag. Samen zijn ze eigenaar van Firijn. Eerder schreven Annemieke en Léonie de boeken Groepsdruk’ en ‘Ongeschreven regels en ontwikkelden ze ‘Het spel der ongeschreven regels’. Ze spreken regelmatig op congressen en geven trainingen over hun methodiek om hardnekkige patronen te veranderen. Lees hier hun blog.

 

Noot voor de redactie

Voor meer informatie of het aanvragen van een recensie-exemplaar kunt u terecht bij Firijn, Annemieke Figee, 06 –24228290 of Léonie van Rijn, 06 – 51170803. (ISBN 9789082727777)

Wat kenmerkt onze visie op samenwerken?

Wij vinden dat er veel te weinig gebruik gemaakt wordt van de kracht van groepen. Niet alleen door leidinggevenden, maar ook door teamleden zelf (waarvoor we dit boek schreven). Er worden, in onze visie, veel onhandige strategieën gebruikt om hardnekkige patronen in de in de samenwerking aan te pakken. Houden een paar collega’s zich niet aan de afspraken? Dan zien we in teamleden dit vaak op een van deze vier manieren oplossen:

  1. niks zeggen en er samen over klagen bij de koffieautomaat,
  2. de leidinggevende aan zijn jasje trekken,
  3. het onderwerp afspraken weer eens op de afdelingsagenda zetten
  4. of een individueel gesprek aangaan.

Wij geloven dat je patronen in de samenwerking met z’n allen in stand houdt en ook met z’n allen moet oplossen. Hoe je dat als eenling in jouw team(s) voor elkaar krijgt? Hoe je daarbij slim gebruik maakt van de dynamiek in de groep en de groepswetten die er toch al zijn? Dat leren we onze lezers in het boek.

 

“Een feest der herkenning! Ik werd geconfronteerd met mijn eigen oordeel over de rebellen in mijn team. Ik kan daar nu milder naar kijken.” Diane van Duijvenbode.

“Leuk om al die ontzettend herkenbare situaties te lezen. Je snapt direct waar het over gaat. Ik herken mezelf terug in de situatie en vind de tips heel praktisch” Marthe van Munzebrock.

Blogs

The only way is up

Onuitgesproken conflict in teams. IJzige stiltes. Hoe deal je daarmee zonder dat je het voor een team gaat oplossen? Twee luie interventies.

Pesten in een ander perspectief

“Maar ik bedoel het helemaal niet vervelend” zegt Katrien. “Het is gewoon een geintje.” Met haar innemende glimlach geloof ik haar meteen.Echt iets kwaads in de zin heeft ze niet.Alleen heeft ze ook geen idee hoe vilein haar opmerkingen zijn.Ze heeft geen idee van de...

Het spel der ongeschreven regels