Boek(en) en spel

Ons bedrijf begon met een boek. Allebei voelden we de drang om op te schrijven wat we wisten, dachten en deden als teamcoaches. Een boek schrijven kan een eenzaam proces zijn. Bovendien, zo ontdekten we al snel, kan je al snel rond gaan dolen in je eigen hoofd en ego. We sparden samen, daagden elkaar uit en gaven elkaar maakten elkaars darlings met de grond gelijk. Af en toe een pijnlijk proces maar we konden het van elkaar hebben.

Groepsdruk was het eerste boek. Al snel volgde het spel der ongeschreven regels (nummer 1 in de managementboek spellen top 3) en vervolgens boek 2: Ongeschreven regels, een heel praktisch boek waarin over onze methodiek voor teamcoaching. Omdat kennis en inzicht in groepsprocessen voor iedereen belangrijk is, schreven we niet lang daarna ons derde boek samenwerken voor gevorderden met daarin praktische handvatten voor iedereen die samenwerkt. In 2022 ontwikkelden we een tweede spel voor teams: Olifant in de kamer.

 

Haat-liefde verhouding met groepen

Heb je moeite met deelname aan groepen, zelfs als teamcoach? Leer waarom deelname aan groepen spanning oproept en ontdek waardevolle inzichten om ermee om te gaan.

De kunst van nee zeggen: Lessen uit mislukte teamcoaching

Een zeer leerzame ervaring uit onze carrière: We namen een opdracht aan voor teamcoaching in een onderwijsinstelling. Ondanks ons initiële enthousiasme, bleek de opdracht problematisch omdat we verschillende waarschuwingssignalen tijdens de contractfase over het hoofd zagen. De belangrijkste les die we hieruit trokken, is dat we als consultants altijd bereid moeten zijn een opdracht te weigeren als de voorwaarden voor succes niet aanwezig zijn. We beschrijven vijf ‘alarmbellen’ die we negeerden en hoe dit leidde tot een onbevredigend resultaat. We leerden het belang van scherp contracteren en het serieus nemen van waarschuwingssignalen.

Teamcoaching zonder drijfverentests

Bij onze teamcoaching gebruiken wij geen drijfverentests. Dit komt omdat dergelijke tests niet altijd inzicht geven in de samenwerking en interactie binnen een team. Wij geloven dat de groep sterker is dan het individu en richten ons op de teamdynamiek. Teams conformeren zich aan de geschreven en ongeschreven regels van het team, en duurzame verandering ontstaat door de interactie te coachen in plaats van individuen. Het doel is dat teams zelf verantwoordelijkheid nemen voor feedback en aanspreken, waardoor de verandering voortduurt ook als de coach weg is. Door respectvol terug te leggen wat bij de organisatie, leidinggevende of team hoort, kunnen wij het meest betekenen voor een team.

Kleine stappen met grootse effecten

Tijdens een training voor interne teamcoaches oefenen deelnemers met luie teaminterventies en het geven van scherpe feedback. Ze kiezen een focuspunt en vertalen dit naar concrete stappen. Dit proces helpt bij het tonen van lef, het geven van gerichte feedback, en het creëren van succeservaringen door kleine, haalbare stappen. Zo blijft verandering leuk en makkelijk, wat zorgt voor blijvende resultaten.

Boosterdag voor teamcoaches

14 juni 2024