Spelregels bij het gebruik van de kaartenset
Olifant in de kamer
Er gelden wat ons betreft een aantal belangrijke spelregels. Doel van de spelregels is om binnen een veilige sfeer aan de slag te kunnen met de kaartenset én de kwaliteit van de interactie zoveel mogelijk te versterken.
- Degene met de kaart in handen stelt altijd de vraag aan een ander. Je beantwoordt de vraag dus nooit zelf. De vraag stellen heeft een wezenlijk ander effect dan de vraag zelf beantwoorden. Bovendien zorgt deze spelregel onmiddellijk voor meer interactie.
- Trainers en coaches laten de kaarten binnen het team rouleren. Zij zijn niet de vragenstellers. Doe je dat wel, dan neem je het team een belangrijke leerervaring af. Maak jezelf niet zo belangrijk 🙂
- Maak een ‘mijmerstapel’. Sommige vragen zijn lastig om te beantwoorden omdat ze even moeten doorwerken voordat het antwoord gegeven kan worden. Maak dus altijd een mijmerstapel. Mensen kunnen daar de kaarten opleggen waar ze nog even over na willen denken. Vergeet niet om erop terug te komen!
- Niet te lang praten. Blijf niet te lang hangen in onderwerpen. Daar wordt het gesprek meestal niet beter en zeker ook niet veiliger van. Besluit wanneer het voldoende besproken is en wees alert op herhalingen. Pak tijdig door naar vragen als ‘hoe belangrijk is dit punt voor ons?’ ‘Wat willen we er wel/niet mee?’ ‘Hoe gaan we er concreet mee verder?’.
- Blijf verbreden. Wees alert dat iedereen aan bod komt, ook in het gesprek dat volgt op de antwoorden op de vragen. Nodig elkaar actief uit om te reageren. Daag uit tot nieuwe en andere perspectieven.
- Safety first: Daag jezelf en elkaar uit om uit de comfortzone te komen. Het mag spannend zijn. Sterker nog, Olifant in de kamer daagt je uit om juist dat spannende gesprek aan te gaan en te ervaren dat je dat dit vaak makkelijker is dan je dacht. Een beetje onveiligheid is niet erg. Maar als je een vraag echt niet wilt beantwoorden, moet daar ruimte voor zijn. Het helpt wel als je uitlegt waarom je de vraag niet wilt beantwoorden. Anders creëer je een nieuwe olifant in de kamer.
- Met het kaartenset kunnen kleine, maar ook grote olifanten op tafel komen. Plan daarom ook een moment om erop terug te komen. Soms gaan mensen vrolijk weg en liggen vervolgens de hele nacht te piekeren over wat er besproken is. Er kunnen allerlei interpretaties en aannames ontstaan. Als je niet uitkijkt gaan die een eigen leven leiden. Bevraag elkaar dus na 1 of 2 dagen actief op het effect van het besprokene. In een groot team kun je ook afspreken dat je elkaar in duo’s nog even na belt om te vragen hoe een en ander heeft doorgewerkt. Hou elkaar scherp op onnodige aannames in die duo’s! Is het een grote olifant die op tafel kwam? Plan dan met het hele team nog een extra moment van minimaal 1 uur binnen drie weken.
Over Firijn
Firijn ontgrendelt de kracht van groepen.
Er zit zoveel meer in een soepel werkend team. Meer plezier, meer inzet, meer commitment, meer snelheid en vooral: meer resultaat. In omzet, in klanttevredenheid, in prestaties, in efficiency, in kwaliteit. Om dat er uit te halen, moet je soms wél stevig ingrijpen. En dan heb je aan ons een goeie.
We hebben een behoorlijk afwijkende werkwijze van de meeste andere coaches.
In alles wat we doen nemen we de groep als geheel als uitgangspunt – niet het individu. Omdat we geloven dat échte verandering, verandering die blijft, alleen in de onderlinge dynamiek kan plaatsvinden. Het is de interactie die teams kan bouwen en breken.
Ben je geïnteresseerd geraakt? Aarzel in dat geval niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn er voor je. En voor je team.
Achterliggende methode, visie en tips bij Olifant in de kamer
Wil je meer weten over de methode waarbinnen deze werkvorm ingezet wordt? Voor teamcoaches en managers raden we het boek Ongeschreven regels aan. Voor teamleden biedt het boek Samenwerken voor gevorderden fijne inzichten. Liever een ebook? Kijk even in onze winkel!