Een programma dat leidinggevenden leert hoe ze hun team leren omgaan met schokkende en stressvolle gebeurtenissen

Opvang en nazorg voor leidinggevenden, een systeembenadering

In ons programma ´Opvang en nazorg: een systeembenadering´ leren we leidinggevenden om goede opvang en nazorg te verzorgen. Je krijgt niet alleen de tools om zelf goede gesprekken te voeren, maar ook om een teamklimaat te creëren waarin collega´s elkaar opvangen. Niet door te pamperen of juist te bagatelliseren, maar door elkaar sterk te maken. Dat is waar ons programma zich in onderscheidt.

Investering

De investering in tijd en geld is afhankelijk van wat jullie nodig hebben. Daarover komen we graag met je in gesprek. Dan maken wij daarna een passende offerte.

 

 

Leer het ze zelf te doen! 

Natuurlijk is het fijn als er in een ziekenhuis of zorginstelling een team psychologen of een opvangteam klaar staat om bij incidenten of crises, zoals Corona, medewerkers psychische ondersteuning te geven.
Maar er wordt, in onze visie, in organisaties te snel doorverwezen of geleund op gespecialiseerde, en/of externe hulp. Je loopt het risico dat je de medewerker daarmee juist verzwakt in plaats van versterkt.
Onderzoek naar traumaverwerking en opvang laat het grote belang zien van opvang in de directe omgeving van medewerkers, door mensen waarmee ze vertrouwt zijn. Verder blijkt uit onderzoek langdurige klachten of trauma vaak het gevolg zijn van secundaire traumatisering. Hierbij gaat om trauma als gevolg van hoe de organisatie met de getroffen medewerker is omgegaan.

Welke valkuilen er zijn in de opvang en nazorg van medewerkers, waardoor risico op trauma groter wordt, lees je in ons artikel op Managementsite.

Het programma is sterk afhankelijk van jullie wensen en mogelijkheden. Die stemmen we van te voren zorgvuldig met jullie af. Daarna maken we een programma passend bij jullie situatie. Het programma is bij ons nooit leidend en in beton gegoten. Ter plekke werken we met wat er is.

In ons programma ´Opvang en nazorg: een systeembenadering´ leren we leidinggevenden om goede opvang en nazorg te verzorgen. Je krijgt niet alleen de tools om zelf goede gesprekken te voeren, maar ook om een teamklimaat te creëren waarin collega´s elkaar opvangen. Niet door te pamperen of juist te bagatelliseren, maar door elkaar sterk te maken. Dat is waar ons programma zich in onderscheidt. Zie ook ons ´teamprogramma omgaan met schokkende gebeurtenissen´.

Resultaten van dit programma
leidinggevenden

  • hebben kennis van en inzicht in de kenmerken van schokkende gebeurtenissen en welke psychologische gevolgen dit kan hebben voor de getroffenen.
  • beschikken over kennis van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van opvang en nazorg.
  • herkennen de signalen en risicofactoren die kunnen leiden tot een gestagneerde verwerking en verwijzen tijdig door (niet te vroeg en niet te laat).
  • hebben vaardigheden ontwikkeld in het verlenen van eerste opvang en het monitoren van het verwerkingsproces
  • kennen hun eigen kwaliteiten en zetten deze in opvang en nazorggesprekken bewust in. Weten ook waar hun grenzen liggen.
  • creëren een teamklimaat waarin medewerkers zich veilig en gesteund voelen en elkaar goed kunnen opvangen.
  • herkennen patronen in de organisatie die het risico op incidenten en op secundaire traumatisering kunnen vergroten en hebben praktische handvatten om die patronen aan te pakken.

Hoe werken we?

In deze praktische training staat doen sterk centraal. Alle kennis en inzichten worden gelijk vertaald naar de praktijk en er wordt praktisch geoefend met een acteur voor de individuele gespreksvoering

Voor wie?
Voor leidinggevenden van teams in cruciale beroepen, die veel voor hun kiezen krijgen.

Andere programma’s die wij aanbieden

Teamprogramma omgaan met schokkende gebeurtenissen

Een programma om teams te versterken.

Trainingen voor managers & teamcoaches

We helpen managers en teamcoaches om beter te teamcoachen

ZORG voor jezelf en elkaar

Een programma voor mensen die nog wel eens vergeten voor zichzelf te zorgen.