Vraagteken

Waarom dit spel?

We hebben het spel gemaakt om patronen in de samenwerking op een luchtige manier bespreekbaar te maken. Dit teamspel helpt om patronen in de samenwerking scherp te krijgen, de effecten van de patronen te bespreken en waar nodig de eerste veranderstap te zetten. Het spel hoort bij ons boek ‘Ongeschreven regels’. Voor alle achterliggende theorie en praktische tips verwijzen daar graag naar.

Waarom ongeschreven regels?

Patronen in de samenwerking (zoals steeds terugkomen op genomen besluiten) zie je terug in ongeschreven regels (terugkomen op genomen besluiten vinden wij hier heel vanzelfsprekend). Het openlijk bespreken van ongeschreven regels is een mooie ingang om teams bewust te maken van hun patronen en om spannende onderwerpen nu eindelijk eens op tafel te krijgen.

 

Kenmerkend voor ongeschreven regels

  1. Ongeschreven regels zijn van iedereen. Ieder draagt op zijn of haar manier bij aan het in stand houden van de heersende ongeschreven regels. Dus werkt het heel ontschuldigend.
  2. Ongeschreven regels gaan over patronen in de interactie tussen teamleden. Deze patronen zeggen iets over de kwaliteit van de samenwerking of het ontbreken daarvan.
  3. Ongeschreven regels hebben voor- en nadelen. Elke ongeschreven regel heeft een positieve en een negatieve versie. Welk effect de ongeschreven regel heeft in een team hangt af van de opdracht, de context en het team. Dus een ongeschreven regel op zich is nooit alleen positief of alleen negatief.
  4. Ongeschreven regels gaan over gedrag.
  5. Met het gesprek over ongeschreven regels kun je spannende dingen enigszins luchtig houden. Het bespreken van ongeschreven regels kan tot hilarische gesprekken leiden. Dat geeft vaak lucht aan spannende patronen en taboes.

Het boek ‘Ongeschreven regels’

Het spel hoort bij het boek Ongeschreven regels. In het boek lees je meer over de methodiek achter het spel. Het spel is een interventie binnen stap twee uit onze methode. Heb je het boek nog niet? Bestel hier de paperback of het e-book.